Ett litet hörn äppelpaj
Vad hör väl hösten till om inte äppelpaj, en masse!! Igår lagade jag en enligt mitt favoritrecept. När det kommer till denna klassiker föredrar jag just, klassisk smulpaj, utan en massa extra sött jox som mandelmassa eller sirap etc. Min smuldeg består till hälften av fiberhavregryn, då får man det hela så där crunchy o gott. Detta recept är ett av de vanligaste men ändå så vansinnigt gott tillsammans med oförskämda mängder vaniljsås.
- 4-5 syrliga svenska äpplen
- 2 msk socker
- 0,5 tsk kanel, eller så mycket man vill ha
- smör till formen
- 100 gram smör eller margarin
- 2 msk socker
- 1,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl fiberhavregryn
- 1 krm salt
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala äpplena, kärna ur dem, skiva/klyfta dem och lägg i en smord pajform.
Pudra över socker och kanel.
Blanda tärnat smör med socker, havregryn, vetemjöl och salt hastigt till en smulig deg.
"Smula" ut degen i ett jämnt lager över äpplena i formen.
Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter, sem är det bara att njuta.

